• Dagmar Hofert, Psicóloga

L'ADOLECENT, EL WHATSAPP I INTERNETTots sabem que l’adolescent té una gran necessitat de separar-se del nucli familiar per afirmar la pròpia identitat. Sovint es sent incomprès i sol i per això busca compartir inquietuds amb els amics i necessita la complicitat del grup. Es una forma de fugir i superar les critiques i sermons dels adults. Una de les característiques més marcades de la adolescència és la inseguretat. Un adult no necessita estar constantment en contacte amb els seus amics, però l’adolescent busca la seguretat que li manca, a través del contacte permanent amb els "seus". Necessita compartir tot el que li passa i preocupa i ser acceptat pel grup. El Whatsapp i el Messenger faciliten aquest contacte constant amb els amics. Fins aquí es pot dir que els avenços tecnològics són una eina força pràctica per relacionar-se amb els amics.

El risc és que alguns s’hi quedin “enganxats”. Em de pensar que la seva personalitat encara s’està formant i l’ús obsessiu del mòbil no contribueix precisament a desenvolupar un autocontrol adequat i una tolerància a la espera.

Es important que els pares acompanyin l’aprenentatge de l’ús de les noves tecnologies sense pors i amb confiança en els seus fills adolescents. Es tracta de promoure un ús útil i coherent, sense prohibir la seva utilització. Podem mostrar interès per saber amb qui es relacionen, però intentant respectar la seva intimitat. També es important informar-los sobre els perills de contactar amb desconeguts o de publicar determinades coses a Internet. Si no observem conductes estranyes, potenciem una bona comunicació familiar i oferim alternatives per passar una bona estona, és molt probable que passat un temps tot torni a la normalitat.

Jo encara recordo com s’enfadava amb mi el meu pare quan arribava la factura del telèfon (fix, el mòbil encara no existia). Durant tot un hivern em podia estar parlant amb la meva millor amiga dues hores cada tarda (i havíem passat tot el matí juntes). Pensar en que fèiem nosaltres durant la nostre adolescència ens pot ajudar a tranquil·litzar-nos. I al final, si nosaltres fem un bon ús d’ aquests mitjans de comunicació, serem un bon model d’actuació per ells.